menuBttnsearchBttnemailBttn

(V)echtscheiding door de ogen van kinderen

Geplaatst: dinsdag, 13 december 2016 Aantal keer bekeken 1521

(V)echtscheiding
Kinderen zien hun ouders het liefst bij elkaar. Een scheiding zal dan ook veel indruk maken. Kinderen reageren allemaal verschillend wanneer hun ouders gaan scheiden. Gevoelens als angst, boosheid en onzekerheid komen veel voor.

De laatste tijd regelmatig in het nieuws: een zogenaamde vechtscheiding. Ouders in scheiding, die voortdurend ruziën over de financiën, omgangsregeling of alimentatie. Kinderen komen tussen ouders in te staan en lijden hieronder. De bedoeling van onderstaand filmpje is de beleving van kinderen in een vechtscheiding zichtbaar te maken.


De video toont een fictieve situatie, gespeeld door een jonge acteur. De getoonde gedachten en gevoelens zijn geïnspireerd op realistische uitspraken van kinderen in een vechtscheiding.

Tips om een vechtscheiding te voorkomen:

Onderstaand tips om een vechtscheiding te voorkomen. Dit lukt lang niet altijd. Eén van de partners kan bijvoorbeeld zo kwaad zijn of zo bezig zijn, zijn gelijk te krijgen, dat een scheiding zich verhardt en voortsleept.

De ander is anders We hebben een eigen belevingswereld en leggen andere prioriteiten. Als de andere ouder het andersdoet, betekent niet dat diegene een slechte ouder is. Zeg niet tegen de ander hoe het moet of hoe het is. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar respecteer elkaar. Respecteer elkaar als ouder.

Vul geen dingen in Stel vragen en probeer te begrijpen wat er in jullie communicatie gebeurt. Wat gebeurt er als de ene partner met verwijten komt en de ander klapt dicht. Probeer je in te leven in de ander en te begrijpen wat de ander bedoelt. Als de ander bijvoorbeeld kortaf reageert, kan het zijn dat het slecht uitkomt met bellen. 

Richt je eigen pijn niet de op de ander Geef jezelf tijd of zoek hulp om je gekwetstheid te verwerken. Je komt zo niet verder in je verwerking en je komt ook niet samen tot oplossingen. 

Geef elkaar ruimte Als je nog samen in één huis woont en de scheiding nog niet geregeld is; geef elkaar ruimte. • Ga bijvoorbeeld om en om het weekend weg. Op deze manier leer je elkaar ook los te laten. • Open een eigen bankrekening; je hebt zo een eigen stuk financiën, waar je geen verantwoording voor hoeft af te leggen; ook kom je meer los van de ander.

Bron: Martin van Waveren, scheidingsmediator Resolve Noord-Holland,

 


 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn