menuBttnsearchBttnemailBttn

Dit is het aantal uren slaap dat kinderen nodig hebben

Geplaatst: woensdag, 28 december 2016 Aantal keer bekeken 844

Dit
Kinderen die (te) weinig slapen hebben eerder de kans op problemen met leren, gezondheid, concentratie of stemmingswisselingen, zo blijkt uit een recent onderzoek van Phillipa McDowall. De reden dat kinderen laat gaan slapen heeft vaak te maken met laat eten, spelen of tv-kijken. De gevolgen beperken zich niet alleen tot de thuissituatie, maar heeft ook invloed op schoolprestaties.
Verstoring
Het viel dr. Judith Owens, directeur slaapafdeling van Boston Children’s Hospital, op dat kinderen last kunnen krijgen van gezondheidsproblemen wanneer hun ouders geen of te weinig verstand hebben van slaapproblemen en ze daardoor te laat naar bed laten gaan. Volgens haar is het essentieel dat ouders begrijpen welke factoren, zoals het gebruik van elektronische media vlak voor het naar bed gaan,het slaappatroon van hun kind kan verstoren. Het scherm van een iPhone of iPad stimuleert hersenen waardoor er minder melatonine vrij komt; een stof die belangrijk is voor de slaapregulering.

Slaapproblemen
Eén op de vier ouders denkt dat hun kinderen minder slaap nodig hebben dan dat daadwerkelijk het geval is of wordt aanbevolen. Bij één op de vijf ouders is het omgekeerde het geval. Zij denken namelijk dat hun kinderen langer moeten slapen dan wordt geadviseerd door de experts. Volgens onderzoekers weten ouders niet voldoende van het belang van genoeg slaap. Dit in verhouding tot andere zaken die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van hun kinderen. Ouders moeten dit probleem niet onderschatten en er iets mee doen, zo blijkt uit behandeling van slaapproblemen. Een eerste stap is ouders voorzien van meer kennis.

Prioriteit
Ouders moeten dus prioriteit geven aan het op tijd naar bed brengen van hun kinderen. Welk tijdstip het beste is verschilt per kind. Kleuters tussen de 3 en 6 jaar hebben over het algemeen zo’n tien tot twaalf uur slaap per etmaal nodig. Naar bed gaan tussen 19.00 uur en 20.00 uur is voor hen een goede tijd. Kinderen tussen de 6 en 12 jaar, die dus naar school gaan, hebben zo’n tien tot elf slaapuren nodig. Pubers hebben over het algemeen genoeg aan acht tot tien uur.

Bron: Libelle

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn